Кои са най-добрите комедианти в света?

Еди Мърфи комедиантStand up comedy жанрът набира все повече и повече фенове и в България, но в страни като Великобритания и САЩ съществува като сила от над 50 години.
Ако все още не сте сигурни какво е стендъп комедия, то със сигурно сте виждали в американските филми: “Един човек, с един микрофон, да разказва едни смешки в един бар и да разсмива едни хора”. Именно това е стендъп комедия.
В София Студио 5 в НДК е основното място за този род събития, а в другите градове от страната можете да гледате гостуващите комедианти.

Джей Лено стендъп комедияНека се върнем обаче на САЩ и Великобритания. Имена като Джей Лено, Еди Мърфи, Дейвид Летърман, Джордж Карлин, Гейбриъл Иглесиас, Джери Зайнфелд, Рики Джервейс, Робин Уилиямс и много други със сигурност ви говорят нещо. Всички те са стендъп комедианти ( stand-up comedians ). Не са ли актьори? От изброените само Робин Уилиямс има завършено образование по актьорско майсторство.
Джей Лено се слави с репутацията си на работохолик, това което малко хора в България знаят за него, е фактът, че до ден днешен той отказва да използва парите си, спечелени от телевизията и се издържа само с пари които все още печели като стендъп комедиант. Неговите думи са, че по този начин държи комедийния си нюх силен и чувства че все още има какво да даде на публиката.
Рики ДжервейсРики Джервейс е моят любимец от споменатите имена. Джервейс е наричан от редица хора най-забавният (the funniest man alive) жив човек на планетата. За първи път в историята на Златния Глобус един и същи водещ на церемонията бе поканен 4 последователни години, като 3 от тях той прие и със сигурност ще бъде запомнен с речите си, които всеки път когато достигнат границата, просто я прекрачваха… На тези церемонии той каза неща като: Обичам чашката точно толкова, колкото всеки друг човек, освен ако този друг човек не се казва Мел Гибсън. Произнесе речта, която бе приготвил в случай че спечели награда, въпреки че не спечели наградата и много други паметни моменти с много милиони гледания в youtube.
Джери Зайнфелд е най-богатия комедиант на всички времена с доста над 1 милиард долара спечелени само от комедия. Неговият сериал Зайнфелд през 90те години беше определен като най-гледания комедиен сериал на всички времена. Той отказва на NBC договор за над 10 милиона долара на серия, когато решава да прекрати работата си по сериала.
Крис Рок и Еди Мърфи са сред най-известните в нашата страна чернокожи комедианти. Лично аз съм израснал с филмите на Еди Мърфи.
Тук в България имената, които се чуват, когато се заговори за стендъп комедия са Васил Ножаров, Боги Бейков, Иван Кирков, Никола Тодороски, Влади Маринов и няколко по-нови изпълнители.
Стендъп комедията е доста интересен жанр, особено след като я опознаете и свикнете с неподправения ѝ стил.